čtvrtek 15. října 2015

Hlíva ústřičná / Oyster mushroom


 Můj muž pořídil hlívovou sadbu. Ve slevě (čert ví, proč to zlevnili, že). Bylo mi to podezřelé, ale dobře. Už jsem pěstovala kde co, jen ne houby. Přečetla jsem teda návod na pěstování a hlívu podle něho zaopatřila. Našla jsem jí místečko v garáži a pravidelně ji chodila pozorovat. Nic. Vůbec nic se nedělo, dlouho ... a pak jsem na ni zapomněla. Až můj muž, když něco kutil v garáži, našel hlívovou zahrádku i s úrodou. 
Nejlepší ale je, že to bylo vlastně úplně bez práce. Jen jsem sadbu dala na vybrané místo a čekala. Nic víc. 


 V návodu na pěstování se, mimo jiné, píše: nejdřív dáme do teploty 15 - 25°C a až se v otvorech objeví zárodky plodnic, snížíme teplotu na 10 - 18°C a asi 8 hodin denně by měla mít mírné světlo. 
To všechno se u nás v garáži stalo tak nějak samo. K poklesu teplot došlo vlivem počasí a nejspíš i v tu správnou dobu. A lehké přítmí, které tam panuje, bylo nejspíš akorát. 


 A abych neprošvihla případnou další sklizeň, dala jsem teď zahrádku tak, abych ji při každém příjezdu do garáže měla přímo před nosem. Vyhlížím úrodu číslo dvě a občas kontroluju, jestli je substrát vlhký - to se má, píšou to na pytlíku. 
Takže ... závěr zní - hlívová zahrádka je bezva. Když se najde vhodné místo, jde to snadno a skoro samo. Jen nezapomenout sklidit.

Žádné komentáře:

Okomentovat